Skip to main content

Grensoverschrijdend gedrag

Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag?
Ongepast gedrag wat ook wel grensoverschrijdend gedrag of ongewenste omgangsvormen wordt genoemd is een actueel thema. De vraag wanneer er nou sprake is van gedrag dat een grens over gaat is soms lastig te beantwoorden. Er zijn natuurlijk algemene maatschappelijke waarden waar we allemaal in bewegen, daarnaast hebben we ook individuele normen en waarden. Elk mens is anders en bekijkt de realiteit dus door een eigen bril. Dat betekent dat wat voor de één ok is voor de ander toch echt een grens over gaat..
In essentie gaat grensoverschrijdend gedrag om negatieve uitingen van een persoon of een groep tegen een ander persoon. Dit kan verschillende vormen hebben maar de persoon in kwestie ervaart dit als vernederend, kwetsend, bedreigend of intimiderend. Vaak wordt er fysieke en /of emotionele schade toe gebracht aan de persoon wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welbevinden van de persoon. Denk bijvoorbeeld aan een burn out.
Veel van onze tijd besteden we op het werk. Daarom is het belangrijk dat we comfortabel en vooral veilig kunnen werken. Wanneer een werknemer zich niet op z’n gemak voelt heeft dat natuurlijk invloed op de productiviteit maar ook op het welzijn van de werknemer. Dit kan liggen aan de werkomstandigheden, zoals een te hoge werkdruk. Er kan ook sprake zijn van schuring of conflicten met collega’s waardoor er extra stress kan ontstaan. Een duidelijk voorbeeld van iets wat altijd extra spanning op levert is grensoverschrijdend gedrag. Wanneer er sprake is van lichamelijke, psychische of sociale klachten die verband houden met het werk dan noemt de Arbowet dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Grensoverschrijdend gedrag

Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag?
Ongepast gedrag wat ook wel grensoverschrijdend gedrag of ongewenste omgangsvormen wordt genoemd is een actueel thema. De vraag wanneer er nou sprake is van gedrag dat een grens over gaat is soms lastig te beantwoorden.
Er zijn natuurlijk algemene maatschappelijke waarden waar we allemaal in bewegen, daarnaast hebben we ook individuele normen en waarden. Ieder mens is anders en heeft nou eenmaal andere normen en waarden en bekijkt de realiteit door een eigen bril. Dat betekent dat wat voor de één ok is voor de ander toch echt een grens over gaat..
In essentie gaat grensoverschrijdend gedrag om negatieve uitingen van een persoon of een groep tegen een ander persoon. Dit kan verschillende vormen hebben maar de persoon in kwestie ervaart dit als vernederend, kwetsend, bedreigend of intimiderend. Vaak wordt er fysieke en / of emotionele schade toe gebracht aan de persoon, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid en welbevinden van de persoon. Denk bijvoorbeeld aan een burn out.
Veel van onze tijd besteden we op het werk. Daarom is het belangrijk dat we comfortabel en vooral veilig kunnen werken. Wanneer een werknemer zich niet op z’n gemak voelt heeft dat natuurlijk invloed op de productiviteit maar ook op het welzijn van de werknemer. Dit kan liggen aan de werkomstandigheden, zoals een te hoge werkdruk. Er kan ook sprake zijn van schuring of conflicten met collega’s waardoor er extra stress kan ontstaan. Een duidelijk voorbeeld van iets wat altijd extra spanning op levert is grensoverschrijdend gedrag. Wanneer er sprake is van lichamelijke, psychische of sociale klachten die verband houden met het werk dan noemt de Arbowet dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
 

Vormen van grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie

Bij seksuele intimidatie is er sprake van ongewenste aandacht van een persoon naar een ander met een seksuele aard. Denk hierbij aan ongepaste of dubbelzinnige seksueel getinte opmerkingen maar ook ongepaste grappen. Een andere vorm is ongewenste aanraking of een poging daartoe. Strafbare feiten zoals aanranding en verkrachting vallen hier ook onder.

Agressie en geweld

Bij geweld en agressie wordt een persoon fysiek (bijvoorbeeld duwen, slaan, spugen) of verbaal (bijvoorbeeld schelden, schreeuwen) aangevallen. Iemand bedreigen of op andere manier intimideren, vernederen of lastig vallen al dan niet online vallen hier ook onder. In sommige gevallen van intimidatie en geweld is er sprake van het misbruiken van een machtsverhouding.

Pesten

Bij pesten is er sprake van stelselmatige negatieve bejegening tegen een persoon door een ander of een groep. Er zijn veel vormen van pesten bijvoorbeeld foute grappen, roddelen vernederen of uitsluiting. Door het herhaaldelijke karakter is er sprake van pesten en niet van plagen wat vaak op zich staat. De persoon kan zich vaak maar moeilijk verweren tegen de pesters vooral als er sprake is van een groep.

Discriminatie

Bij discriminatie is er sprake van het maken van onderscheid. Dit betekent dat een persoon door een ander of door een groep anders wordt behandeld of wordt uitgesloten. Het onderscheid kan gebaseerd zijn op basis van:
  • seksuele voorkeur of geslacht
  • huidskleur, afkomst of nationaliteit
  • geloofsovertuiging of levenshouding

Wat kan uw organisatie doen?

Wil je als organisatie bijdragen aan een veilig werkklimaat dan is het verstandig om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Wanneer werknemers te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag kunnen zij een beroep doen op de externe vertrouwenspersoon van Moitshepi om ze te ondersteunen. Daarnaast helpen we graag met het creëren en implementeren van effectief beleid omtrent ongewenste omgangsvormen. Een goede stap in het maken van effectief beleid is om met elkaar in gesprek gaan door middel van een begeleide dialoog sessie.
Het is nog niet verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben binnen de organisatie maar het is wel heel verstandig. De overheid ziet ook het belang van een vertrouwenspersoon in en er ligt een voorstel voor een wetswijziging van de Arbowet in de tweede kamer om dit verplicht te maken. Bij organisaties die meer dan 50 werknemers hebben is er vanuit de “wet huis klokkenluiders” wel een verplichting om te zorgen voor een persoon die in vertrouwen geraadpleegd kan worden om misstanden te bespreken. Dit kan een vertrouwenspersoon zijn.
Maak vrijblijvend een afspraak

Wat kan uw organisatie doen?

Wil je als organisatie bijdragen aan een veilig werkklimaat dan is het verstandig om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Wanneer werknemers te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag kunnen zij een beroep doen op de externe vertrouwenspersoon van Moitshepi om ze te ondersteunen. Daarnaast helpen we graag met het creëren en implementeren van effectief beleid omtrent ongewenste omgangsvormen. Een goede stap in het maken van effectief beleid is met elkaar in gesprek gaan door middel van een begeleide dialoog sessie.
Het nog niet verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben binnen de organisatie maar het is wel heel verstandig. De overheid ziet ook het belang van een vertrouwenspersoon in en er ligt een voorstel voor een wetswijziging van de Arbowet in de tweede kamer om dit verplicht te maken. Bij organisaties die meer dan 50 werknemers hebben is er vanuit de “wet huis klokkenluiders” wel een verplichting om te zorgen voor een persoon die in vertrouwen geraadpleegd kan worden om misstanden te bespreken. Dit kan een vertrouwenspersoon zijn.
Maak vrijblijvend een afspraak

De wetgeving

De arbowet geeft aan dat de werkgever verplicht is om de werknemers te beschermen voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Hierin is opgenomen dat er beleid moet zijn binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid. Dit heeft als doel om psychosociale arbeidsbelasting zoals bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen te beperken, te verminderen maar liever nog te voorkomen.
In de arbowet vind je onder andere de volgende artikelen die van toepassing zijn:
  • Artikel 3. lid 1 De werkgever voert beleid gericht op goede arbeidsomstandigheden
  • Artikel 3. lid 2 De werkgever moet risico’s voorkomen en indien dat niet mogelijk is, deze risico’s beperken
  • Artikel 8. lid 1 De werkgever is verplicht om de risico’s in kaart te brengen en werknemers in te lichten.
  • Artikel 11. De werknemer is naar zijn eigen vermogen ook verplicht zorg te dragen voor zijn of haar eigen veiligheid
In het arbo besluit zijn de volgende voorschriften relevant:
  • Artikel 4 PSA 2.15 lid 1 Indien medewerkers worden blootgesteld aan psychosociale arbeidsbelasting stelt de werkgever maatregelen vast om PSA te voorkomen en/of te beperken;
  • Artikel 4 PSA 2.15 lid 2 Indien medewerkers worden blootgesteld aan psychosociale arbeidsbelasting, dient de werkgever voorlichting en onderricht te geven.