Skip to main content

Over Lesotho

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van Lesotho en dat is niet zo gek, het is maar een heel klein landje (ongeveer ter grote van België) en omgeven door Zuid Afrika. Het is vooral onbekend omdat het door het onherbergzame karakter moeilijk toegankelijk was.
Lesotho word ook wel “The kingdom in the sky” genoemd en dat is niet voor niets! Het is een van de hoogst gelegen landen, met een gemiddelde van 2160 meter boven de zee spiegel. Het hoogste punt, de Thabana Ntlenyana berg wat grappig genoeg “een beetje blijheid” betekent torent 3,482 meter boven de zee spiegel.
Lesotho kent een rijke geschiedenis en was een vrijplaats voor velen tijdens de jaren van apartheid in Zuid Afrika.  

De basotho stam

Het Sotho volk of ook wel de Basotho stam is van oudsher de inheemse bevolking van het onherbergzame Lesotho. In de grotten zijn oude tekeningen te zien die het verhaal vertellen van de Basotho stam. Ze zijn de hoeders van de natuur en al vele generaties leven ze van het land. Veel van de mensen in het  koninkrijk in de hemel wonen in kleine rondavels, ronde hutjes van leem en steen. 
Veel van de Basotho leven niet op een vaste plek maar trekken te paard met hun grote kuddes door de bergen op zoek naar groene weides voor het vee om te grazen. Het land is zo onherbergzaam dat tot de dag van vandaag veel van het land allen per paard is te bereiken. De Basotho zijn echte paarden meesters en hun liefde voor paarden is groot.
Onder het Basotho volk geld een duidelijke ere code, je helpt elkaar! Het leven in de hoge bergen is soms gevaarlijk en elkaar tot steun zijn is een vanzelfsprekendheid.
In de stam heeft ieder z’n eigen rol, er is een shamaan en een medicijnman en een vertrouwenspersoon, de Moitshepi. Het is de taak van de Moitshepi om te luisteren en te ondersteunen bij problemen in de stam.
Lesotho kent een hele rijke weef “industrie” en elk kleed verteld weer een ander verhaal. Vaak word een kleed gemaakt wat past bij de familie. De kleden die in Lesotho gemaakt worden zijn ook geliefd ver buiten de grenzen. Het krijgen van een kleed is een belangrijk moment voor jonge mannen en vrouwen. Als ze jong zijn dragen ze een Moholobela kleed en als ze volwassen worden en na een inwijdingsceremonie mogen ze een Lekhokolo kleed dragen. Veel van de nomadische Basotho dragen deze kleden tot op de dag van vandaag nog steeds vooral als ze in de bergen zijn waar het flink koud kan zijn.
 
Het nationale symbool van Lesotho is de Mokorotlo ook wel bekend als Basotho hoed. Het is een rieten gevlochten hoed die door veel mensen word gedragen. Deze hoed is ook te zien op de vlag van het land.
 
 

The Kingdom in the sky